Kultúra

A mai Szentes virágzó, pezsgő kulturális és sportélettel teli település, ahol tisztelik és ápolják a hagyományokat, ám az újnak, a fejlődésnek is hagynak teret. A város rendezett parkjai, uszodái, sportpályái a fiataloknak és az idősebbeknek kínálják a kikapcsolódás lehetőségeit, gyógyfürdőjének varázsereje, múzeumának és képtárának csendje mind-mind felfedezésre vár.

E pezsgő városban szinte minden napra jut egy-egy kulturális rendezvény. A civil szervezetek és a városi intézmények összefogásával irodalmi, komolyzenei, színházi, képzőművészeti estek színesítik a programokat. Az egykori vármegyeháza épületébe átköltözött Koszta József Múzeum régészeti anyaga országos jelentőségű, miképpen az alföldi élet mágikus eredetű festője, a névadó Koszta József festőművész életművének itt található része is. A várostörténeti kiállítás szemléletes képet ad az elmúlt századok életéről. A ház gyönyörű belső udvara nyaranta szabadtéri színházi előadásoktól, koncertektől hangos.

A képzőművészeti élet legjelentősebb színtere a Tokácsli Galéria, amely helyi fenntartásban országos hírű, igényes és változatos tárlatoknak ad helyet. A kiállítóterem kifejezetten erre a célra épült, így megvilágítása és elhelyezkedése is kiválóan alkalmas a képzőművészeti értékek tolmácsolására. A galériában szentesi és Szentesről elszármazott művészek egyaránt évente bemutatkoznak.

Szentes zenei élete nagy múltra tekint vissza. A napjainkban is élénk zenei élet egyik igen fontos tényezője a 40 tagú, felnőtt zenei együttes, a Bárdos Lajos Vegyeskar, a Városi Fúvószenekar és az Arany Páva-díjas Pengető Citerazenekar. A „ZENE-VILÁG-ZENE” elnevezésű rendezvénysorozat minden évadban igyekszik a helyi igényeknek megfelelő, európai szintű produkciókat színpadra állítani, legyen szó komolyzenéről, vagy a népzene, világzene, jazz területeiről egyaránt. Zenei, kulturális programjaik sokszínűsége, a fellépő sztárok kvalitása garancia az önfeledt, minden igényt kielégítő kulturálódásra, kikapcsolódásra. A Lajtha László Hangversenyközpont mellett a Szent Anna Római Katolikus Templom, az Evangélikus Templom és a Református Nagytemplom is állandó színhelye a komolyzenei hangversenyeknek.

A számos művészeti iskola, csoport, baráti kör, klub és egyesület mellett különleges kiállítások, gyűjtemények várják az idelátogatókat. Az enyészettől megmentett „gólyás-ház”-ban kialakított Művészetek Háza a még élő kézművesség összefogását tűzte ki célul. Az itt alkotó mesterek sok esetben több évszázados hagyományok őrzői. Az impozánsan felújított egykori zsinagógában működő Városi Könyvtár mára Szentes kulturális életének egyik meghatározó központja. Tömegeket vonzanak a kiállítások, irodalmi estek, könyvbemutatók, rendhagyó tanórák, vetélkedők, filmklubok, vagy éppen a hazai kultúrszféra meghatározó egyéniségeinek előadóestjei.

Fridrich János Fényirdájának megőrzött napfényműterme mellett igazi kuriózumnak számít a tűzoltó- vagy postatörténeti kiállítás, Piri néni néprajzi magángyűjteménye, a műemléki igénnyel megmentett polgárház, az édesapa emlékére magánháznál kialakított fafaragó gyűjtemény vagy éppen az önszorgalomból létrehozott vasúttörténeti kiállítóhely. Mind-mind egy önmagára és a világra igényes közösség mementói.

Ha igazi különlegességekre kíváncsi, ide kattintva bővebben olvashat látnivalóinkról.

Programjainkat, rendezvényeinketfesztiváljainkat itt találja.

 

MIÉRT SZENTES?

Szentesről indultak Aktívturisztika
Vízitúrák, gyalogtúrák, kerékpártúrák
Szentesről indultak Szentesről indultak
Mit gondolnak rólunk a "humormaffia" tagjai?
Szabadidő- paradicsom a Kurca partján Szabadidő- paradicsom a Kurca partján
Szentesi Üdülőközpont
Kalandok földön, vízen, levegőben
Kurca-part Kalandpark
Zöld oázis
A természet ereje
Fesztiválozz velünk!
Fesztiválok, nagyrendezvények
Aktív kikapcsolódás
Sportosan, fitten, egészségesen
Pezsgő kulturális élet
Kulturális csemegék
Szentesikumok
Izgalmas kistérség

Partnerek

 
 
 

Elérhetőség

Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal
Cím: 6600, Szentes, Kossuth tér 6.
Telefon: +36-63/510-307
Fax:+36-63/510-341
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.