Gasztronómia

Szentes életében meghatározó a napfényben és a termálvízben való gazdagság. A termálvízfűtésre alapozott kertészet az ország legnagyobb egybefüggő üvegházi és fóliás kertészeteként ismert!

A zöldségtermesztés mai napig meghatározza Szentes gasztronómiáját. A Szentesen termesztett zöldségek íze egyedülálló. A növények kiemelkedő vitamintartalmának képződéséhez hozzájárul a Dél-Alföld különleges éghajlati adottsága, a magas napfényes óraszám és a természetes vizek magas ásványianyag-tartalma.

Ennek megfelelően Szentes gasztronómiája is sok egyedi elemet hordoz. Számos olyan étel készül itt, amely más városokban nem is ismert. Ilyen étel például a búzacsírából sütött különlegesség a csíramálé. Számos zöldség és gyümölcsfajta fűződik a városhoz, melyekből nyolc elnyerte a Hungarikum megtisztelő címet: Szentesi karalábé, Szentesi kosszarvú paprika, Szentesi étkezési fehér paprika, Szentesi fejes fehér káposzta, Szentesi hónapos retek, Szentesi paradicsompaprika, Szentesi rózsavirágú naspolya, Szentesi vöröskáposzta.

Mára rendkívül fejlett, világszínvonalú zöldségtermesztés alakult ki, a megtermelt primőröket széles körben, nagy mennyiségben értékesítik, de a helyi emberek étrendjében is mindig megtalálható a friss zöldség és gyümölcs. A zöldségtermesztésen kívül a helyi házi húsfeldolgozásnak is nagy hagyományai vannak, így a házi kolbász és egyéb húsáruk finom és különleges ízeket hoznak a vendégek asztalára.

A sütemények és tésztafélék szinte teljes egészében fennmaradtak, nagyrészük csak Szentesen és környékén készül. A főételek egy részét az étkezések reformálása miatt már nem sokan készítik az eredeti recept szerint, mégis a tájjelleg, a népiesség megmaradt.

Kóstolja meg Ön is jellegzetes ízeinket, ételeinket, Hungarikumainkat vagy vegyen részt hazánk egyik legnagyobb tömeget megmozgató gasztrofesztiválján, a hagyományosan szeptember első hétvégéjén megrendezésre kerülő Lecsófesztiválon, ahol egyszerre több száz bográcsban fő ez a tradicionális magyar étel!

Letölthető kiadványként ajánljuk figyelmébe a Barangolás a szentesi gasztronómia világában c. színes kiadványunkat, melyben 59 recept leírás szerepel: levesek, egytálételek, mártások és kelt tészták közül válogathat. A kiadvány magyar német és angol nyelven is elérhető. 

MIÉRT SZENTES?

Szentesről indultak Aktívturisztika
Vízitúrák, gyalogtúrák, kerékpártúrák
Szentesről indultak Szentesről indultak
Mit gondolnak rólunk a "humormaffia" tagjai?
Szabadidő- paradicsom a Kurca partján Szabadidő- paradicsom a Kurca partján
Szentesi Üdülőközpont
Kalandok földön, vízen, levegőben
Kurca-part Kalandpark
Zöld oázis
A természet ereje
Fesztiválozz velünk!
Fesztiválok, nagyrendezvények
Aktív kikapcsolódás
Sportosan, fitten, egészségesen
Pezsgő kulturális élet
Kulturális csemegék
Szentesikumok
Izgalmas kistérség

Partnerek

 
 
 

Elérhetőség

Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal
Cím: 6600, Szentes, Kossuth tér 6.
Telefon: +36-63/510-307
Fax:+36-63/510-341
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.