Gasztronómia
Szentes életében meghatározó a napfényben és a termálvízben való gazdagság. A termálvízfűtésre alapozott kertészet az ország legnagyobb egybefüggő üvegházi és fóliás kertészeteként ismert!
A zöldségtermesztés mai napig meghatározza Szentes gasztronómiáját. A Szentesen termesztett zöldségek íze egyedülálló. A növények kiemelkedő vitamintartalmának képződéséhez hozzájárul a Dél-Alföld különleges éghajlati adottsága, a magas napfényes óraszám és a természetes vizek magas ásványianyag-tartalma.
Ennek megfelelően Szentes gasztronómiája is sok egyedi elemet hordoz. Számos olyan étel készül itt, amely más városokban nem is ismert. Ilyen étel például a búzacsírából sütött különlegesség a csíramálé. Számos zöldség és gyümölcsfajta fűződik a városhoz, melyekből nyolc elnyerte a Hungarikum megtisztelő címet: Szentesi karalábé, Szentesi kosszarvú paprika, Szentesi étkezési fehér paprika, Szentesi fejes fehér káposzta, Szentesi hónapos retek, Szentesi paradicsompaprika, Szentesi rózsavirágú naspolya, Szentesi vöröskáposzta.
Mára rendkívül fejlett, világszínvonalú zöldségtermesztés alakult ki, a megtermelt primőröket széles körben, nagy mennyiségben értékesítik, de a helyi emberek étrendjében is mindig megtalálható a friss zöldség és gyümölcs. A zöldségtermesztésen kívül a helyi házi húsfeldolgozásnak is nagy hagyományai vannak, így a házi kolbász és egyéb húsáruk finom és különleges ízeket hoznak a vendégek asztalára.
A sütemények és tésztafélék szinte teljes egészében fennmaradtak, nagyrészük csak Szentesen és környékén készül. A főételek egy részét az étkezések reformálása miatt már nem sokan készítik az eredeti recept szerint, mégis a tájjelleg, a népiesség megmaradt.
Kóstolja meg Ön is jellegzetes ízeinket, ételeinket, Hungarikumainkat vagy vegyen részt hazánk egyik legnagyobb tömeget megmozgató gasztrofesztiválján, a hagyományosan szeptember első hétvégéjén megrendezésre kerülő Lecsófesztiválon, ahol egyszerre több száz bográcsban fő ez a tradicionális magyar étel!
Letölthető kiadványként ajánljuk figyelmébe a Barangolás a szentesi gasztronómia világában c. színes kiadványunkat, melyben 59 recept leírás szerepel: levesek, egytálételek, mártások és kelt tészták közül válogathat. A kiadvány magyar német és angol nyelven is elérhető.